Webshop

Időpontfoglalás

Helpdesk

Startol a Microsoft idei legnagyobb dobása, megérkezett a várva-várt Windows 11

A Microsoft elkötelezett felhasználóit már jó ideje izgalomban tartja az új Windows 11, amit böngészőn keresztül preview verzióban a vállalat korábban részben elérhetővé tett. Október 5-étől viszont élesben is elstartolt a legújabb kliens operációs rendszer, ami nem csak a dizájn terén mutat lényeges változásokat, hanem a szoftver-fejlesztés szintjén is bevált számos korábbi Microsoft ígéretet.

Az új operációs rendszerről már a megjelenése előtt is rengeteg hír keringett a sajtóban és a különböző PC fórumokon, ám most, hogy hivatalosan is elérhetővé vált a Windows 11 frissítés, érdemes elmélyülni abban, milyen innovációkat alkalmaztak a Microsoft tervezői a fejlesztés során.

Minden eddiginél alaposabb kontrollal a szoftvertámadások ellen

Mielőtt nagyon előre rohannánk a Windows 11 újításaival kapcsolatban, mindenképp le kell szögeznünk, hogy az új operációs rendszer a zero-trust munkakörnyezet igényei mentén készült, így rendkívül szigorú hardveres követelményrendszernek kell eleget tennie annak a PC-nek, ami váltani szeretne az új rendszerre.

Alapkövetelménnyé válik például az eddig csak opcionális kiegészítőként kezelt TPM (Trusted Platform Module), ami az a biztonsági funkciókért felelős hardverkomponens, amire többek közt a Windows Defender System Guard, a Device Encryption, vagy a BitLocker is támaszkodik. A Microsoft rendkívüli szigorának oka a rendszert célzó támadások csökkentése, aminek kockázata így akár 60%-kal is kisebb lehet a vállalat szerint.

A számítógép alkalmassága legegyszerűbben a Windows 11 kompatibilitás-ellenőrzőjén keresztül tesztelhető, de van lehetőség rá a Windows 10 rendszerén keresztül is. A PC-check-et követően, amennyiben a számítógép megfelel a követelményeknek, úgy a Windows 11 ingyenesen telepíthető. Ez azonban még nem történik meg azonnal, az ellenőrzés ugyanis heteket, hónapokat is igénybe vehet. A legtöbb PC-n majd csak 2022-ben valósulhat meg az upgrade, amit a Windows 10 fog jelezni a felhasználónak és a már jól ismert Windows Update felületen lesz elvégezhető.

Letisztult formák és egyszerű megoldások – Vizuális újratervezés a prémium dizájn jegyében

Első ránézésre a Windows 11 legszembeötlőbb változtatása az új design, ami egyesesek szerint a MacOS és Chrome OS egyértelmű másolása. Mások viszont úgy vélik, a kezelőfelület új megoldásai a mobiltechnológia integrációjának szükségszerű belátását tükrözik a redmondi vállalat részéről. Legyen szó bármely feltevésről, a grafika mindenesetre magáért beszél. Az üvegesen áttetsző felületek, lekerekített sarkok és letisztult formák mind prémium minőséget tükröznek, emellett a sötét és világos témák is a felhasználók legújabb igényei mentén történő teljes újratervezésen mentek keresztül.

A Windows 11 kezelői felületén új elhelyezést kapott a Start Menü, ami középre került. Megjelentek továbbá a különböző új Widgetek is, amik többek közt az időjárást, a híreket vagy a naptárt mutatják.

Ez a tablet-szerű koncepció is azt tükrözi, hogy fejlesztéseivel a Microsoft egyre inkább hajlik a mobil eszközök integrációja felé. Az új dizájnnal továbbá leáldozott az élő csempék időszaka is, az alkalmazások rögzítésére, a számítógép gyors újraindítására, vagy leállítására azonban az új operációs rendszeren is van lehetőség. Láthatók lesznek a legutóbb megnyitott dokumentumok is, a Start Menü tetején pedig az a keresősáv kapott helyet, mely a saját fájlokból, a OneDrive-ból és a webről is képes találatokat feldobni.

Kis lépés a mobiltechnológia felé, hatalmas lépés a Microsoftnak

A fejlesztők hatalmas dobása, hogy a Windows 11 natívan támogatja az Androidos alkalmazásokat, így ezen a téren egy alapvetően nagy lemaradást hoz be a Microsoft a konkurenciával szemben. Ezzel a fejlesztéssel az Androidos applikációk is futtathatók lesznek a Windows rendszeren, többszázezerre növelve ezzel az így használható appok számát. Ezek az alkalmazások a Microsoft Store-ban érhetők el, és ugyanúgy létrehozható hozzájuk rendelt parancsikon, mint a natív Windows szoftverekhez. A fejlesztés része továbbá, hogy a későbbiekben ezek az alkalmazások akár teljesképernyős módban is használhatóak lesznek.

A Windows 11-el még egyszerűbb a közös munka!

Az elmúlt másfél évben a Microsoft Teams a kapcsolattartásban és közös munkavégzésben betöltött kiemelt szerepe által jelentős fontosságra tett szert a felhasználók körében. A Windows 11 fejlesztésének során a Teams-et teljes mértékben integrálták az új operációs rendszerbe és a Skype-ot leváltva a tálcára került, így ez a korábban külső applikációként működő program most beépítve használható a többi Windows funkcióval együtt, amikkel teljes szinergiában van, és egyszerre frissül a rendszerfrissítésekkel. Ez a fejlesztés amellett, hogy rendkívül népszerűségre számíthat az eddigi Teams felhasználók körében, újabb távlatokat nyithat a hibrid munkavégzés terén.

Elképesztő játékélmény felhő alapú platformon

A személyi számítógépek piacán továbbra is a Windows az első számú gamer platform, így nem meglepő, hogy a játékosok igényei fontos szempontként szerepeltek a Windows 11 fejlesztésénél is.

Mivel a Microsoft az Xbox-szal a játékkonzolok piacán is előkelő helyet foglal el, így a fejlesztők részéről logikus lépés volt, hogy a játékgép legújabb verziójából több funkciót is átemeltek a Windows 11-be. Ilyen fejlesztés például a Superior Graphics, mely az automatikus HDR-nek köszönhetően jobb kép- és színminőséget, tehát élethűbb grafikát jelent. Másik ilyen fejlesztés a gyorsabb betöltési és kevesebb várakozási időt biztosító DirectStorage API, aminek köszönhetően a különböző adatok közvetlenül a videokártya memóriájára töltődnek. Az operációs rendszer gaming része is megegyezik majd az Xbox-os felülettel, amin keresztül elérhetőek lesznek a már Xbox-on meglévő Microsoft játékok. A Windows 11-gyel megjelent új Xbox appba integrálták továbbá a Game Pass-t és az xCloud felhőalapú videojáték-platformját is.

Láthatjuk tehát, hogy a Microsoft a Windows 11 fejlesztésével számos téren önmagához és a konkurenciához képest is nagy lépéseket tett egy újfajta számítógép-felhasználói szemlélet felé, ami többek közt az elmúlt másfél év megváltozott munka és szociális körülményeinek köszönhetően alakult ki. A fejlesztés azonban itt nem ér véget, hisz a következő években a Microsoft feladata az éles használat során kibukó „gyerekbetegségek” kijavítása és az összes beharangozott újítás megvalósítása lesz.

Jó hír azoknak, akik még nem határozták el magukat az upgrade mellett, hogy a Windows 10 még további 4 évig biztosan kap frissítéseket, azonban semmiképp nem szabad figyelmen kívül hagyni a Windows 11-ben rejlő új lehetőségeket, amik mind a munka, mind a szórakozás terén egyszerűbb és felhasználóbarátabb megoldásokat kínálnak.

it.hu